Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Getest en goedgekeurd: 3D geprinte bekers

Een drinkbeker met een neusuitsparing? De eerste prototypes van de 3D-geprinte bekers zien er goed uit. We vertellen er meer over.

Sint Oda werkt samen met Thomas More aan een project waarin de mogelijkheden van 3D printen voor onze zorggebruikers worden uitgetest. Ook Sint-Gerardus stapte mee in het project.

Eerste doelstelling? Een drinkbeker printen met een neusuitsparing.

“Onze zorggebruikers hebben een hoofdsteun op hun rolwagen en kunnen of mogen hun hoofd niet achterover buigen tijdens het slikken”, vertelt Marijke Moors van de dienst aanpassingen en hulpmiddelen van Sint Gerardus. 

Vroeger werden uitsparingen uit bestaande bekers gesneden (zie twee foto’s links). Dat is binnenkort niet meer nodig. Het door Thomas More geprinte exemplaar (twee foto’s rechts) is immers al een mooi prototype. Het bevat naast de opening voor de neus ook een tulpvormige rand voor een betere lipsluiting.

Handvaten, een verzwaarde bodem en het printen in verschillende maten (voor peuters tot volwassenen) zijn uitdagingen voor de toekomst. 

Maar 3D printen blijft voorlopig nog duur.  Daarom bekijkt Sint Gerardus samen met de innovatiedienst van Sint Oda of er interessante samenwerkingen opgezet kunnen worden met bedrijven. 

"Zowel Sint-Gerardus als Sint Oda hebben 3D geprinte hulpmiddelen in huis die we blijvend willen inzetten om de kwaliteit van zorg te verbeteren", aldus Leen Hulshagen.

Meer informatie? 

Sint-Gerardus - dienst hulpmiddelen, dah@sintgerardus.be

Sint Oda - Leen.Hulshagen@oda.stijn.be